Hoe ik geleerd heb om te gaan met ‘druk’ en wat er nu van terecht komt

January 22, 2018

 

 

Een aantal jaren geleden zat ik een jaar thuis. ‘Een aantal jaren geleden? Maar je bent nog heel jong!’ Klopt, ik was net 19 toen het me overviel. Eigenlijk deed ik alles wat mijn vriendinnen ook deden. Ik volgde de opleiding Horeca Management en Ondernemen, liep 2 dagen stage in de keuken van een restaurant en in de weekenden verdiende ik bij als bedieningsmedewerkster en stond ik ’s nachts achter de bar ‘Bletea’s’ (Bacardi Lemon met Nestea) te mixen. En als ik dat niet deed, stond ik aan de andere kant van de bar, mijn sociale leven in stand te houden. Ik had eigenlijk de tijd van mijn leven. Ik werkte veel en had leuke collega’s, in de keuken stage lopen vond ik leuk, haalde mooie cijfers op school, (behalve voor administratie dan…) liep soms wat achter met verslagen en werkstukken, sliep weinig, maar hey, ik was jong en iedereen deed dat?! Dus ik ook!

 

 

Ik zat in de klas, volgde de les niet helemaal. Ik was moe en voelde me niet fit. Er was steeds dat stemmetje: ‘Niet toegeven, je bent niet zo zwak en je mag niet klagen!’ Ik was 19, en ik zat in de klas en kreeg een paniekaanval. Als je niet weet dat je een paniekaanval aan het hebben bent, is een paniekaanval nogal angstaanjagend. Ik dacht oprecht dat mijn hart het begaf, ik voelde het tekeer gaan. Wat zouden al mijn klasgenoten hier wel niet van denken?

Sinds die paniekaanval is het allemaal heel snel gegaan. Ik werd geholpen door de schoolpsycholoog en een hele lieve mentor. Het voelde destijds als ‘opgeven’, maar ik besloot toch om eens twee weken thuis te blijven. Twee weken werden eigenlijk al snel een maand, een halfjaar, en een half jaar werd een jaar. Ik stopte met mijn opleiding, mijn werk en mijn stage. Ik kreeg een diagnose van mijn psycholoog: ik had een burn-out. Ik kreeg ik zoveel vragen van mensen. “Nu al, op je 19e een burn-out? Dat kan toch niet!” Toch was het zo. Ik voelde me zo moe, sliep veel, had enorme stemmingswisselingen, paniekaanvallen en angst voor de meest gekke dingen. De ene dag ging het goed. De andere dag sliep ik 12 uur en kon ik geen prikkels verdragen.

Na een jaar thuis gezeten te hebben, leerde ik luisteren naar mijn gevoel en intuïtie. Voelde het niet goed? Deed ik het niet. Soms daagde ik mezelf weer uit. Een treinreis van Twente naar Amsterdam was een hele opgave. Mijn comfortzone was zo klein geworden dat het erbuiten treden pijn deed.  Maar als ik het had overwonnen, voelde ik mezelf weer een beetje groeien. Ik maakte hele kleine stapjes, ontdekte mijn creatieve kant, leerde nieuwe mensen kennen en er kwamen fijne dingen op mijn pad.

Zes jaar later, afgelopen zomer, heb ik de keuze gemaakt om voor mijzelf en mijn passie te kiezen. Dat vergt soms wel wat van mijn intuïtie en gevoel. Ondernemen is het allerleukste wat er is, maar ook ik kan nog steeds door draven. Ik leg mijzelf hele hoge eisen op, stel eigen deadlines die niet altijd haalbaar blijken te zijn, vergeet te lunchen en tijd te nemen voor mezelf. Het is ook voor mij nog steeds niet altijd even makkelijk om alle ballen in de lucht te houden. Soms hoor ik andere collega ondernemers zeggen, ‘Ja je staat altijd aan he, als ondernemer. ’T is toch je eigen zaak.’

Klopt. Maar het is de kunst om jezelf niet zoveel druk op te leggen en jezelf eens uit te zetten. Je bent immers je eigen baas. Je bepaalt zelf wat je wanneer wil doen en hoe je het wil doen. Dan heeft zorgen maken wat anderen van je denken niet zo veel zin, toch? Voel je druk? Ga een stuk wandelen en laat je telefoon thuis. Ben je gestrest? Zet je out of office mail aan en ga met jezelf een middagje shoppen!  Denk je dat je echt heel druk bent? Maak een to do lijst, schrijf op wat prioriteit heeft en zet een timer aan tot je klaar bent met je taak. Zie je? Dat was niet zo heel veel werk. Want fuck it, jij bepaalt en jij weet wat goed voor jezelf is! 


 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Twitter - Black Circle