Investeren in jezelf is key

April 19, 2018

Toen ik begon met ondernemen, nog niet zo lang geleden, had ik een overtuiging over ondernemers: "Ze werken altijd en heel hard". Ik vond dat ik minimaal 50 uur per week moest gaan werken, ondernemen, m'n gezicht laten zien, netwerken en klanten binnen halen. En zo kon ik nog veel meer dingen bedenken waarmee ik mijn ondernemende leven kon vullen. Werken in je bedrijf.

 

Tot ik merkte dat ik de hele sleutel van het verhaal kwijt raakte: ik werkte zoveel dat ik vergat waarom ik ook al weer was gaan ondernemen. Dat was omdat ik graag wilde doen wat ik écht heel leuk vond: namelijk fotograferen en creatief vrij zijn. Ik kreeg het druk met klanten, vroeg (en soms vraag) teveel van mijzelf. Ik stond voor mijn gevoel stil en was alleen maar bezig met anderen.
 

"Wat ga ik hieraan doen?"

 

Ik vroeg mezelf af: 'Wat kan ik hieraan doen?' Ik moest keuzes maken. Ik maakte minimaal 1 dag in de week vrij om 'aan mijn bedrijf te werken' in plaats van IN mijn bedrijf te werken. Ik ging weer vrij werk maken, kopjes koffie drinken met mensen die mijn konden inspireren of verder konden helpen. Werkte ideeën uit die in mijn hoofd zaten. Kennis tot mij nemen, luisterde podcasts, las boeken, volgde webinars, ging wandelen, nam vrij om tot inzichten te komen.

 

Ik kreeg meer 'rust' in mijn lijf, doordat ik alles deed wat ik wilde doen. Natuurlijk loop je er wel eens tegenaan dat je in die ene week 'echt geen tijd hebt' en klanten voor gaan. Maar ik probeer mezelf er altijd aan te herinneren dat ik ook tijd vrij maak voor investeren in jezelf en te werken AAN je bedrijf in plaats van werken IN je bedrijf.
 

 

5 Tips om te investeren in jezelf

 1. Lees zelfhulpboeken en gooi die niet gelijk aan de kant als ja na 2 hoofdstukken denkt: dit is niet wat voor mij. Het is soms juist heel lekker om te weten hoe jij het dus niet wilt gaan doen.

 2. Neem gratis informatie en kennis tot je, er zijn talloze waardevolle podcasts. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld onderweg een podcast te luisteren in plaats van muziek.

 3. Maak vrij werk. Maak creaties die je aan het hart gaan zonder heel veel druk te voelen van 'moeten'.

 4. Neem een personal coach die je af en toe een spiegel voorhoudt op persoonlijk en zakelijk gebied of iemand die je dat duwtje in de rug geeft die je af en toe nodig hebt. Dit kan natuurlijk ook gewoon iemand zijn in je directe omgeving en die kritisch op je is en de juiste vragen stelt.

 5. Neem eens een middag vrij en kijk wat er op je pad komt, ik ga regelmatig wandelen en neem mijn camera dan mee. Soms schiet ik een week aan content voor mijn sociale media, en leeg gelijk mijn hoofd. ;-)

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

 • Instagram - Black Circle
 • Facebook - Black Circle
 • LinkedIn - Black Circle
 • Twitter - Black Circle